اثربخشی اجتماعی

اثربخشی اجتماعی

 

ترجمه حمیدرضا واشقانی فراهانی

 

قدرت‌یابی[۱] زنان، تحول در زندگی‌ها
 
رهیافتی کل‌نگر به قدرت‌یابی

«باور ما این است که زنان نابرخوردار و بدون مهارت می‌توانند جهان خود را متحول کنند، و بعد مانند موج‌هایی خروشان، این زنان جهان ما را دگرگون خواهند کرد»

«از موسسه دست‌ساخته‌های خلاق به خاطر این این فرصت را برای من ایجاد کردند تا آن وقتی که هیچ‌ تکیه‌گاهی نداشتم، با زندگی رودررو شوم، و به خاطر این که به من کمک کردند تا به مشکلاتم غلبه کنم و بچه‌هایم را به تنهایی بزرگ کنم، ممنونم.»

سویتهاترادِ، عضو تعاونی موسسه دست‌ساخته‌های خلاق

 

آموزش و مراقبت از کودکان

سرمایه‌گذاری روی نسل آینده

آموزش مهد و پیش‌دبستان

بالوادی[۲]

پروژه بالوادی امکان رشد آموزشی برای کودکان ۳ تا ۶ ساله زاغه‌ها و نواحی ایلیاتی آندهری و گورگائون آرِی میلک فراهم می‌کند. در حال حاضر ۵ بالوادی در زاغه‌ها و دهکده‌های ایلیاتی فعالیت می‌کنند.

بالوادی‌ها در واکنش به مساله سوءتغذیه و از مدرسه جاماندن کودکان در زاغه‌ها و مناطق ایلیاتی اطراف آندهِری شروع به کار کردند. بالوادی‌های موسسه دست‌ساخته‌های خلاق آموزش‌های پایه‌ای فراهم و از این که کودکان در سن مناسب وارد مدرسه شوند اطمینان حاصل می‌کنند.

بالوادی‌ها روی ۱۳۵ کودک در یک سال گذشته اثرگذار بوده‌اند.

مراکز رشد کودک (بالویکاس کندرا)

مراکز رشد کودک یا بالویکاس کندرا به زبان محلی، با هدف فراهم کردن فضای امن وقت‌گذرانی، استراحت و مطالعه برای کودکان اجتماعات محلی، هنگامی که والدینشان سر کار هستند، شروع به کار کردند. در ابتدا این کودکان فرزندان افرادی بودند که به تکدی مشغول بودند.

امروز هر خانواده‌ای می‌تواند فرزند ۳ الی ۱۶ ساله‌اش را در این مراکز با شهریه ماهی ۱۰ روپیه ثبت‌نام کند. در این مراکز به کودکان صبحانه و نهار داده می‌شود و یک معلم تمام‌وقت پیگیر تکالیف مدرسه بچه‌هاست و اطمینان حاصل می‌کند که تکالیف انجام می‌شوند. کودکانی که در این مراکز ثبت‌نام می‌کنند کم‌تر از مدرسه اخراج می‌شوند و شانس آن‌ها برای ادامه تحصیل در مقاطع عالی افزایش می‌یابد.

در سال گذشته مراکز رشد کودک از ۳۱۳۰ کودک حمایت کرده‌اند.

مهدکارگاه و مراقبت روزانه

وقتی موسسه دست‌ساخته‌های خلاق کارش را شروع کرد، زنان موقع کار، بچه‌هایشان را هم به تعاونی‌ها می‌آوردند. این که بخواهی کار کنی و از بچه‌ هم مراقبت کنی کار راحتی نیست. همین موضوع باعث شد برای زنانی که در تعاونی کار می‌کردند و به مراکز آموزشی می‌آمدند مهد-کارگاه روزانه ایجاد شود. در طول روزهای کاری این مهدها برای کودکان ۶ تا ۱۶ ساله فضایی امن، غذا و امکان استراحت، بازی و آموزش فراهم می‌کنند.

در سال گذشته ۱۸۹ کودک از مراقبت روزانه موسسه دست‌ساخته‌های خلاق استفاده کرده‌اند.

حمایت مالی آموزشی

یکی از راه‌های کمک به زنان در زاغه‌ها برای شکستن فقر این است که به آن‌ها کمک کنیم تا کودکان‌شان را وارد چرخه آموزش کنند. موسسه دست‌ساخته‌های خلاق با همکاری سازمان‌های غیردولتی تراموندی (اسپانیا) و لا جویوز وَگ (بلژیک) یک برنامه حمایت مالی راه‌اندازی کرده است که برای هزینه‌های آموزشی حدود ۱۵۰ کودک حمایت مالی فراهم می‌کند. هرکسی می‌تواند برای حمایت مالی از این برنامه ثبت‌نام کند.

کودکانی که می‌خواهند تحصیلات عالی خود را به پایان برسانند نیز حمایت می‌شوند. این کودکان را تشویق می‌کنیم که وقتی از نظر مالی مستقل شدند از یک کودک دیگر نیز حمایت کنند.

۹۱ فارغ التحصیل دانشگاه به وسیله موسسه دست‌ساخته‌های خلاق حمایت مالی شده‌اند.

مراقبت‌های بهداشتی
 
اردوهای سلامت

سطح سلامت خوب در کیفیات و ظرفیت‌های زنان برای مدیریت کار و خانواده‌شان اثر گذار است. با این حال خیلی از زنان به خاطر توجه به خانواده یا کمبود‌های مالی از سلامت خود غافل هستند.

مراقبت‌های پیش‌گیرانه در اجتماع محلی اولویت پایینی دارند. مراکز سلامت برای ایجاد حساسیت به اهمیت مراقبت‌های پیش‌گیرانه و دست‌رس‌پذیرتر کردن آن برای زنان اجتماع محلی و کودکانشان ایجاد شده‌اند. سالانه بیش از ۲۰۰ نفر از خدمات چادرهای سلامت که سالانه برپا می‌شوند بهره می‌برند.

برخی از خدمات:

چک‌آپ بینایی، سرطان، بهداشت زنان، غربال‌گری و آگاهی بخشی درباره بیماری سل، آگاهی بخشی درباره اچ‌آی‌‌وی/ایدز، دوره‌های کمک‌های اولیه، برنامه آگاهی افزایی درباره بهداشت باروری

صندوق مشترک سلامت

زنان نابرخوردار و خانواده‌هایشان معمولا برای حفظ سلامت خود با مشکل روبه‌رو می‌شوند. نبود منابع مالی یعنی یا نتوانند نیازهای خود را برآورده کنند یا برای آن مجبور به گرفتن وام‌هایی شوند که ممکن است آن‌ها را به دردسر بیاندازد. برای مدتی موسسه دست‌ساخته‌های خلاق با استفاده از اعانه‌های حامیان مالی از این زنان حمایت می‌کرد. اما روش ساختاریافته‌تری برای مسائل اورژانسی سلامت لازم بود.

صندوق مشترک سلامت که آروگیانیدهی نام دارد، در ژانویه ۲۰۱۰ شروع به کار کرد. این صندوق جایگزینی برای بیمه درمانی است و به صورت کامل توسط موسسه دست‌ساخته‌های خلاق برقرار شده و تامین می‌شود.  همه اعضای تعاونی‌ می‌توانند عضو آن شوند. اعضا حق بیمه‌ ثابت ماهانه‌ای پرداخت می‌کنند و هزینه‌ تمکیلی‌ای هم توسط موسسه دست‌ساخته‌های خلاق تامین می‌شود و زمانی که نیاز باشد هزینه‌های درمانی از محل آن پرداخت می‌شوند.

آروگیانیدهی به زنان کمک کرده تا بر دغدغه خاطر مشکلات مالی در مواقعی که با مشکلی بهداشتی و درمانی روبه‌رو می‌شوند غلبه کنند.

قدرت‌یابی اجتماعی و اقتصادی
 
مهارت‌آموزی

برای زنان ساکن زاغه‌ها و اجتماعات ایلیاتی که فاقد مهارت هستند و با مشکلات مالی شدید در خانواده‌شان دست‌وپنجه نرم می‌کنند آموزش خیاطی فراهم می‌شود. زنان بعد از بررسی وضعیت اجتماعی و اقتصادی‌شان انتخاب می‌شوند. با توجه به این که این زنان با مشکلات مالی روبه‌رو هستند، به آنان مقرری‌ای پرداخت می‌شود که بتواند وضعیتشان را در هنگام یادگیری خیاطی تسکین دهد.

پس از ۳ تا ۴ ماه پیش‌رفت هر زن در خیاطی ارزیابی می‌شود. آن‌هایی که به سطح مهارت قابل قبول رسیده باشند به تعاونی‌ها منتقل می‌شوند تا زندگی‌شان را بچرخانند. زنانی که زودتر مهارت‌ها را یادبگیرند زودتر به تعاونی‌ها منتقل می‌شوند.

درسال گذشته ۶۰ زن خیاطی یادگرفته‌اند.

گروه‌های تعاونی تجارت عادلانه

بعد از آموزش، زنان به عنوان یک عضو به تعاونی اضافه می‌شوند. این گروه‌ها دست‌ساخته‌ها، لباس‌ها، اسباب و وسایل و اسباب‌بازی‌های نرم پارچه‌ای تولید می‌کنند. مدیریت هر تعاونی به عهده اعضای آن است.

 هر تعاونی حساب بانکی و سیستم اداری خودش را دارد. نماینده منتخب گروه برای حصول اطمینان از انجام به موقع سفارش‌ها بر کار تولید نظرات دارد و آن را هدایت می‌کند. او حلقه اتصال بین تعاونی و دفتر مرکزی موسسه دست‌ساخته‌های خلاق نیز هست. دفتر مرکزی به تعاونی‌ها در تامین سفارش، بازاریابی و فروش محصول و مدیریت مالیِ کلی کمک می‌کند.

۱۳ تعاونی زنان، هر یک با حدود ۲۰ عضو

امکان اشتغال منعطف

پروژه خانه برای فراهم کردن اشتغال پاره وقت برای زنانی که دارای مهارت هستند اما نمی‌توانند به تعاونی‌ها ملحق شوند شروع به کار کرده است.

حدود ۴۰۰ زن در کار گل‌دوزی و تکه‌دوزی مشغول فعالیت هستند. این زنان سالانه ۳ الی ۴ ماه همراه با موسسه دست‌ساخته‌های خلاق هستند. این اشتغال پاره‌وقت و در خانه به آن‌ها کمک می‌کنند تا ضمن آن که بتوانند کنار خانواده باشند، کمک‌هزینه‌ای  هم برای خانوار فراهم شود.

۴۰۰ زن در اشتغال نیمه وقت

پروژه اصلی فود (آشپزخانه غذای خانگی)

برای فراهم کردن فرصت اشتغال برای زنانی که از نظر موقعیت مالی نابرخوردار هستند و نمی‌توانند خیاطی کنند این پروژه راه اندازی شده است.

خدمات بسته‌های غذایی، مهمانی‌ها و کیترینگ پذیرفته و امور به خوبی توسط این زنان و با قدرت‌ و توانایی‌های خودشان اداره می‌شود. در حال حاضر در پروژه اصلی فود، روزانه ۵۱۰ بسته غذایی روزانه توسط ۲۰ زن آماده و ارسال می‌شود.

۲۰ زن روزانه غذاها را آماده می‌کنند.

ظرفیت‌سازی

در طول این سال‌ها شاهد ارتقای زنان بوده‌ایم، نه فقط در وضعیت مالی‌شان، بلکه در وضعیت اجتماعی‌شان هم. ما زنانی را دیده‌ایم که با برنامه‌های متنوع آگاهی بخشی، مشاوره و راهنمایی، که مددکاران اجتماعی در موسسه دست‌ساخته‌های خلاق ارائه کرده‌اند، قدرت‌یافته‌اند. این زنان بعد‌تر قدمی به بیرون گذاشته‌اند تا از دیگرانی که در گروه‌شان مشکلاتی مشابه دارند حمایت کنند و این هدف اصلی جلسات و برنامه‌های ظرفیت‌سازی است.

ظرفیت‌سازی در وهله اول مبتنی بر مسائل قدرت‌یابی زنان، برابری جنسیتی و پایان دادن به خشونت علیه زنان است.

هدف این است که زنان برای برابری و ایجاد جامعه‌ای بدون خشونت به پاخیزند.

موضوعات برنامه‌ها و جلسات ظرفیت‌سازی: نگرش‌های مربوط به جنس و جنسیت، ازدواج بدون خشونت، انواع خشونت علیه زنان، شناسایی و پیش‌گیری از آزار جنسی کودکان، آگاهی‌های قانوی و حقوقی، امنیت زنان در فضاهای عمومی، فهمیدن مردسالاری و تبعات آن

گروه‌های اعتباری و پس‌انداز

درآمد به همراه پس‌انداز کردن تنها راه حصول اطمینان از این است که زنان در دام چرخه بدهی به وام‌دهنده‌ها و نزول‌خورها نمی‌افتند. با توجه به این، موسسه دست‌ساخته‌های خلاق برنامه گروه‌های اعتباری و پس‌انداز را راه‌اندازی کرده‌اند.

بعد از ۶ ماه پرداخت به صورت پس‌انداز، زنان می‌توانند وام دریافت کنند. اعضا به این تشویق می‌شوند که برای اهداف آموزشی، مسائل درمانی فوری یا فعالیت‌های کارآفرینانه وام وام بگیرند. گروه‌های اعتباری و پس‌انداز توسط واحد مددکاری اجتماعی موسسه دست‌ساخته‌های خلاق مدیریت می‌شوند.

درحال حاضر ۱۲۰ گروه با ۱۵۰۰ زن در اجتماعات محلی از این برنامه بهره‌مند هستند.

۱۵۰۰ زن از گروه‌های اعتباری و پس‌انداز استفاده می‌کنند.

 

دانلود نسخه کامل و پی‌دی‌اف شماره هشتم فصل‌نامه دستادست

 

منبع:

https://creativehandicrafts.org/social-impact

[۱]. empowerment

[۲]. Balwadi به مراکز آموزشی پیش از مدرسه که مخصوص طبقات نابرخوردار طراحی شده‌اند می‌گویند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.